Posted in Θεραπείες

Υδροκινησιοθεραπεία (Aquatic Physical Therapy)

Υδροκινησιοθεραπεία Διάδρομος μεσα σε θερμαινόμενη πισίνα

Νερό: Η ουσία της ζωής!

Το νερό διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας. Αυτό το διαφανές υγρό αποτελούμενο από τρία άτομα, ένα άτομο οξυγόνου και δύο υδρογόνου, αποτελεί τη βασική δομή του ανθρώπινου σώματος και της ζωής στη γη γενικότερα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό για να επιβιώσουμε και είναι γεγονός πως η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καθαρού νερού μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιεινή ζωή. Πέρα όμως από αυτό, το νερό μπορεί να μας βοηθήσει και με άλλους, πολύ διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια, η είσοδος στο νερό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευκολία και την ταχύτητα ανάκαμψης που μπορεί κανείς να επιτύχει.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο:

 • Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι λούζονταν σε θερμές πηγές για να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προωθήσουν τη χαλάρωση.
 • Ο Ιπποκράτης πρότεινε το κολύμπι σε νερό πηγής σαν ένα τρόπο για τη θεραπεία της ασθένειας.
 • Οι Ελβετοί μοναχοί ήταν γνωστοί για τη χρήση ιαματικών νερών για τη θεραπεία ασθενών ή ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινότητά τους.
 • Οι ιαπωνικές ιαματικές πηγές λέγεται ότι έχουν ιατρικές δράσεις που περιλαμβάνουν θεραπεία χρόνιου πόνου, θεραπεία δερματικών προβλημάτων, θεραπεία ορμονικών διαταραχών και ανακούφιση από δυσκοιλιότητα.
 • Οι γερμανοί γιατροί πίστευαν πολύ στην παιδιατρική υδροθεραπεία. Για παράδειγμα η γέννηση μέσα σε νερό ήταν εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Γερμανία στη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Πράγματι, το υδάτινο περιβάλλον έχει ένα ευρύ δυναμικό αποκατάστασης, που εκτείνεται από τη θεραπεία των οξέων τραυματισμών ως την διατήρησης της βέλτιστης υγείας ενάντια σε πλήθος χρόνιων ασθενειών.

Δεν έχει ηλικιακό ή φυλετικό όριο. Τα ωφέλη του μπορούν να τα απολαύσουν τόσο βρέφη όσο και ηλικιωμένοι. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση του από το ευρύ κοινό δεν είναι τόσο συχνή όσο θα του άξιζε.

Νερό και Φυσικοθεραπεία

Οι θεραπευτικές δυνατότητες του νερού δεν είναι μια θεωρία. Υπάρχει μια εκτεταμένη ερευνητική βάση που υποστηρίζει την θεραπεία μέσα σε αυτό, τόσο εντός της βασικής επιστημονικής βιβλιογραφίας όσο και της κλινικής βιβλιογραφίας.

Δεκάδες φυσιολογικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό όταν αυτός βρίσκεται μέσα σε νερό, αλλαγές που μπορούν να αποτελέσουν κλειδί θεραπείας σε μια μεγάλη σειρά προβλημάτων αποκατάστασης. Επίσης ο υδάτινος χώρος δίνει μεγάλο περιθώριο ασφάλειας και κλινικής προσαρμοστικότητας, κάνοντας την υδάτινη θεραπεία ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης.

Μέσω της βαθιάς κατανόησης της εφαρμοσμένης φυσιολογίας, ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να δομήσει εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Δεκάδες διαταραχές μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά:

 • Αρθρίτιδα
 • Αποκατάσταση μετά από ορθοπαιδικό χειρουργείο
 • Αυτισμός
 • Διαταραχές ισορροπίας και βάδισης
 • Εγκεφαλική παράλυση
 • Χρόνιος πόνος
 • Κατάθλιψη
 • Ιδιοπαθής πόνος στις αρθρώσεις
 • Νόσος του Parkinson
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Σκολίωση
 • Άγχος
 • Τραυματισμός σπονδηλικής στήλης
 • Διαστρέμματα και στελέχη
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Τενονίτιδα
 • Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Όταν μιλάμε για υδροθεραπεία (ή αλλιώς Υδροκινησιοθεραπεία – aquatic physical therapy, δηλαδή φυσικοθεραπεία σε θερμαινόμενη πισίνα), αναφερόμαστε στη φυσική χρήση του νερού και την αξιοποίηση των ιδιοτήτων του για να επιτιτύχουμε ανάκαμψη από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό ταχύτερα και με μεγαλύτερη άνεση και απόλαυση!

Η υδροθεραπεία εστιάζει κυρίως σε θεραπευτικές ασκήσεις που έχουν σαν στόχο τη χαλάρωση, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την ανάκτηση χαμένων μυϊκών ικανοτήτων και τη φυσική αποκατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, συνήθεις στόχοι προγραμμάτων υδροθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Βελτίωση της ευελιξίας
 • Βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
 • Δημιουργία μυϊκής δύναμης και αντοχής
 • Ενίσχυση της αεροβικής ικανότητας
 • Υποβοήθηση στο βάδισμα και τη μετακίνηση
 • Μείωση του στρες και αύξηση της χαλάρωσης

Όλες οι θεραπείες και οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με το σώμα μερικώς βυθισμένο ή πλήρως βυθισμένο στο νερό.

Επίσης, στο κέντρο μας, όλες οι θεραπείες παρακολουθούνται συνεχώς από ειδικά εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή και εκτελούνται στις δύο θερμαινόμενες, άριστης ποιότητας νερού – χωρίς χλώριο – πισίνες μας.

Νερό και Φυσική: Επιδράσεις στην ανθρώπινη Φυσιολογία

Ας δούμε κάποιους λόγους και κάποιες φυσικές αρχές που το νερό αποτελεί το ιδανικό μέσο θεραπείας.

Υπάρχει Άνωση

Αυτή είναι μια ανοδική δύναμη που ασκείται από ένα ρευστό και που αντιτίθεται στο βάρος ενός βυθισμένου αντικειμένου. Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη η άνωση ισούται με το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται από το σώμα. Με άλλα λόγια, όταν ένα άτομο βυθίζεται στο νερό, το σώμα του ζυγίζει περίπου το ποσοστό του βάθους που βυθίζεται. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο είναι βυθισμένο στη μέση του, τότε θα ζυγίζει περίπου το 50% του βάρους του. Αν είναι βυθισμένο ολόκληρο τότε σχεδόν θα αιωρείται.

Η άνωση μπορεί να προσφέρει στήριξη ή και αντίσταση. Υποστηρίζοντας ένα άτομο, δρα για να μειώσει τις δυνάμεις βαρύτητας που ασκούνται σς εξασθενημένα άκρα και να μειώσει το βάρος αρθρώσεων και οστών που πονούν. Υπάρχει επίσης λιγότερη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις, άρα απαιτείται λιγότερη προσπάθεια να μετακινηθούν κάτω από το νερό. Η άνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για αντίσταση και άρα για μυϊκή ενδυνάμωση κρατώντας για παράδειγμα ένα σωσίβιο βυθισμένο κάτω από το νερό.

Υδροστατική Πίεση

Ο νόμος του Pascal ορίζει την υδροστατική πίεση, ως την πίεση του υγρού που ασκείται εξίσου σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος σε ηρεμία σε δεδομένο βάθος. Αυτός ο νόμος ισχύει για την υδροθεραπεία, καθώς η πίεση βοηθά στην επιστροφή του αίματος στην καρδιά, κάνοντάς την να είναι μια πιο αποτελεσματική μηχανή κάτω από μικρότερη πίεση.

Η επιστροφή του αίματος από τα άκρα στην καρδιά, μειώνει το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Η ελάττωση του οιδήματος οδηγεί περαιτέρω σε μείωση του πόνου και της ευαισθησίας και αύξηση του εύρους της κίνησης.

Σχετική πυκνότητα

Αυτή είναι η σχέση της μάζας ενός αντικειμένου με τη μάζα ίσου όγκου υγρού σε τυπική θερμοκρασία και πίεση. Η σχέση αυτή καθορίζει αν ένα αντικείμενο βυθίζεται σε ένα υγρό ή όχι. Αν είναι πυκνότερο από το υγρό θα βυθιστεί. Πρησμένα άκρα άκρα έχουν υψηλότερο ποσοστό υγρού, καθώς το σώμα παράγει και διατηρεί το υγρό αυτό. Με απλά λόγια, τα πρησμένα άκρα τείνουν να επιπλέουν και γι ‘αυτό χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια να σηκωθούν αδύναμα και πρησμένα άκρα προς τα πάνω από ό, τι για να βυθιστούν στο νερό. Αυτό εξυπηρετεί διπλό σκοπό βοηθώντας στην αύξηση του εύρους της κίνησης προς τη μία κατεύθυνση ενώ ενδυναμώνει τους μύες προς την άλλη.

Αντίσταση Ρευστών και Ιξώδες

Η Αντίσταση ενός ρευστού (υγρού δηλαδή) είναι η δύναμη που αντιτίθεται στην κίνηση ενός αντικειμένου μέσω του ρευστού αυτού. Το ιξώδες είναι το χαρακτηριστικό του κάθε υγρού που καθορίζει πόσο μεγάλη είναι η αντίσταση αυτή. Για παράδειγμα το μέλι έχει πολύ μεγαλύτρο ιξώδες από το νερό.

Στην υδροθεραπεία, η ιξώδης φύση του νερού, αν και δεν είναι σημαντική σε σύγκριση με άλλα υγρά όπως το μέλι, παρέχει παρ ‘όλα αυτά αντίσταση. Έτσι ένα άτομο πρέπει να ωθήσει το δρόμο του μέσα από το νερό και το νερό θα το επιβραδύνει. Η αντίσταση του νερού είναι επωφελής επειδή μπορεί να στηρίξει ένα άτομο κρατώντας τον στη θέση του ενώ προσφέρει αντίσταση όταν το άτομο πάει να κινηθεί.

Αυτή η αντίσταση κάνει το νερό το τέλειο περιβάλλον για ασκήσεις ισορροπίας. Επιπλέον, επειδή η αντίσταση είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, αυξάνει τόσο την αισθητηριακή συνείδηση, όσο και τη δύναμη των μυών εξίσου σε όλους τους μυς που είναι βυθισμένοι στο νερό.

Τυρβώδης Ροή

Αυτή είναι η τυχαία κίνηση των μορίων του νερού καθώς υπόκεινται σε διαταραχές. Ένα άτομο ή τα άκρα του δημιουργούν μεταβαλλόμενες πιέσεις και αναταράξεις καθώς κινείται μέσα στο νερό. Οι αναταράξεις παρέχουν το θεραπευτικό όφελος της αίσθησης μάλαξης ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν κεντρικούς μύες ως απάντηση της αντίστασης στις αναταράξεις αυτές.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι απολαυστικό και διασκεδαστικό

Καμία από τις παραπάνω αρχές δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γεγονός ότι η άσκηση στο νερό είναι απλά διαφορετική. Είναι ένα συναρπαστικό περιβάλλον λόγω της καινοτομίας του και αυτό βοηθά στην τήρηση του προγράμματος άσκησης. Είναι άνετο και λιγότερο οδυνηρό ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος και την κόπωση της άσκησης.

Με το σωστό ειδικευμένο φυσικοθεραπευτή δίπλα σας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τεράστια. Θυμηθείτε να το διατηρείτε διασκεδαστικό και να εστιάζετε στους στόχους σας.

Δοκιμάστε το!

Για να κλείσετε ένα ραντεβού

Αρθρογραφία: Ευάγγελος Παπαδημητρίου M.S, P.T © Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Απαγορεύεται η ανατύπωση ή αντιγραφή μέρους ή όλου του κειμένου και των φωτογραφιών και γενικότερα του περιεχομένου της ιστοσελίδας.

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Shopping Cart
elGreek