Ωτοβελονισμός, Ωτοθεραπεία, Ωτική Νευροτροποποίηση
Ο Ωτοβελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική κατά την οποία συγκεκριμένα σημεία της εξωτερικής επιφάνειας του αυτιού διεγείρονται με σκοπό την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτή την τεχνική το αυτί χρησιμοποιείται τόσο ως διαγνωστικό όσο και ως θεραπευτικό μικροσύστημα.
Το 1997 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) σε μία από τις διεθνείς συναντήσεις της δήλωσε ότι:
«Το πτερύγιο του αυτιού είναι το πιο αναπτυγμένο και καλύτερα επιστημονικά καταγεγραμμένο από όλα τα μικροσυστήματα του βελονισμού, ενώ παράλληλα είναι και το πρακτικότερο»
Ιστορική Αναδρομή
Η διέγερση σημείων του ωτός με σκοπό την θεραπεία σωματικών διαταραχών απαντάται από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης π.χ. αναφέρεται ότι επιχειρούσε καυτηριασμούς στο αυτί για την θεραπεία της οσφυαλγίας.
Επίσης στο παλαιότερο διατηρημένο κινεζικό εγχειρίδιο ιατρικής, που εκδόθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Huangdi Nei Jing (Κανόνας της Ιατρικής) αναφέρεται ότι το αυτί είναι ένα σημείο συνάντησης όλων των ενεργειακών καναλιών του ανθρώπινου σώματος.
Αρχαίοι γιατροί της Άπω Ανατολής χρησιμοποποίησαν σημεία του ωτός ως βελονιστικά σημεία, αλλά ο ωτοβελονισμός δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλής όσο ο σωματικός βελονισμός και τελικά ξεχάστηκε για πολλούς αιώνες.
Η ιδέα αναβίωσε από τις ανακαλύψεις ενός Γάλλου ιατρού τη δεκαετία του 1950. Ο Δρ Paul Nogier παρατήρησε στους ασθενείς του ότι συγκεκριμένες περιοχές του αυτιού γίνονταν «ευαίσθητες» όταν ένα εσωτερικό όργανο ασθενούσε. Δημοσίευσε λοιπόν χάρτες με Ωτικές Περιοχές Προβολής Οργάνων (OPAs – Auricular Organ Projection Areas) στους οποίους συγκεκριμένες ωτικές ζώνες αντιστοιχούν σε ένα εσωτερικό όργανο.
Επίσης ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε την εικόνα ενός ανεστραμμένου εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας του πάνω στο πτερυγίου του αυτιού.
Στα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποίησε την ανακάλυψή του αυτή για θεραπευτικούς σκοπούς εισάγοντας μικρές βελόνες βελονισμού ή εφαρμόζοντας ακτινοβολία λέιζερ σε αυτά τα σημεία.
Η Ωτοθεραπεία έγινε τελικά δεκτή από τους Γάλλους και άλλους ευρωπαίους γιατρούς και τέλος και στους κλασσικούς βελονιστές της Άπω Ανατολής.
Μέθοδοι ανίχνευσης
- Επισκόπηση. Βασίζεται στην αρχή ότι μια οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση ιδιαίτερα αν είναι παρούσα καιρό, μπορεί να προκαλέσει τροποποιήσεις στην ωτική επιφάνεια.
- Ψηλάφιση. Χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που ονομάζονται palpeurs με τα οποία αναζητούνται τα πιο ευαίσθητα σημεία.
- Ηλεκτρική Διάγνωση. Γίνεται με εξειδικευμένα μηχανήματα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης του δέρματος.
Ενδείξεις / Αντενδείξεις / Παρενέργειες
Η Ωτοθεραπεία ανήκει στην ομάδα των πολύ «απαλών» μεθόδων φυσικής ιατρικής και συνεπώς δεν υπάρχουν πρακτικά αντενδείξεις για την εφαρμογή της. Ανάλογα με την μέθοδο διέγερσης που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι πλήρως μη επεμβατική θεραπεία και είναι ουσιαστικά ανώδυνη.
Η ηλικιακή γκάμα στην οποία μπορεί να εφαρμοστεί η ωτοθεραπεία είναι εντυπωσιακή. Οι ερευνητές μελετούν ενεργά σημεία στο αυτί από τη βρεφική ηλικία αναζητώντας λύσεις για προβλήματα που απασχολούν τα βρέφη. Σε αυτή την ηλικία η παρέμβαση με ωτοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της απουσίας παρενεργειών που αυτή παρουσιάζει. Αντίστοιχα προτείνονται θεραπείες για τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαιτέρως τους εφήβους όπου και εκεί έχει πολλά να προσφέρει ο Ωτοβελονισμός.
Η μέθοδος του ωτοβελονισμού είναι ασφαλής και καλά ανεκτή μέθοδος παρέμβασης και στον παιδιατρικό πληθυσμό. Για την επίτευξη του θεραπευτικού αποτελέσματος μπορούμε να κάνουμε χρήση σπόρων και με αυτό τον τρόπο να έχουμε μια μέθοδο αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική στους μικρούς ασθενείς.
Οι ενδείξεις του Ωτοβελονισμού είναι πολυάριθμες. Περιλαμβάνουν πόνους ποικίλης αιτιολογίας, μυοσκελετικά προβλήματα, νευροψυχιατρικές διαταραχές π.χ. αυπνία ή έλλειψη συγκέντρωσης, μεταβολικές διαταραχές π.χ. παχυσαρκία κ.α.
Μέθοδοι Διέγερσης:
Τα ωτικά OPAs μπορούν να διεγερθούν με μικρές βελόνες βελονισμού (τυπικό μήκος 3-4 cm). Αυτές οι ωτικές βελόνες μπορούν επίσης να συνδεθούν με έναν θεραπευτικό ηλεκτροδιεγέρτη.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ειδικές στρογγυλές μικροσκοπικές βελόνες με πολύ μικρές αιχμές. Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν στο πτερύγιο του αυτιού και να παραμείνουν εκεί για 7 έως 20 ημέρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διεγείρει τα ωτικά OPAs με την εφαρμογή πίεσης των δακτύλων ένα προς ένα, για μερικά δευτερόλεπτα. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.
Συνοπτικά οι μέθοδοι διέγερσης περιλαμβάνουν:
- Με ηλεκτρικό ερέθισμα μέσω ειδικών μηχανημάτων που χρησιμεύουν τόσο για την ανίχνευση των ενεργών σημείων όσο και για την θεραπεία με ειδικές συχνότητες.
- Με μαγνητοθεραπεία: μέσω μικρών σφαιριδίων-μαγνητών που τοποθετούνται στο αυτί πάνω στα σημεία που θέλουμε να επιδράσουμε.
- Με ωτική μάλαξη
- Με Laser
- Με βελόνες
- Με την επικόλληση σπόρων φυτών π.χ. vaccaria.
Συμπεράσματα
Στα χέρια ενός ειδικευμένου φυσικοθεραπευτή, η τεχνική του ωτοβελονισμού μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πρωτογενές ή δευτερογενές θεραπευτικό εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και γρήγορη αποκατάσταση.
Ωτική Νευροτροποποίηση (ΩΝΤ) – Η μοντέρνα εξέλιξη του Ωτοβελονισμού ή Ωτοθεραπείας
Η Ωτική Νευροτροποποίηση αντιπροσωπεύει μία ιατρική επιστήμη που σκοπός της είναι να μελετήσει τις νευροβιολογικές βάσεις και τις κλινικές εφαρμογές όλων των μορφών θεραπευτικού ερεθισμού που εφαρμόζονται στο ωτικό πτερύγιο. Περιλαμβάνει τις θεραπευτικές πρακτικές της Ωτοθεραπείας και του Ωτοβελονισμού αλλά επεκτείνεται σε τεχνικές που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της νευροφυσιολογικής έρευνας όπως ο Ωτικός Διαδερμικός Ερεθισμός του Πνευμονογαστρικού Νεύρου (at-VNS) και ο Τριδυμικός Νευρικός Ερεθισμός (TNS).
Η Ωτική νευροτροποποίηση εστιάζει στον ερεθισμό κάποιων πολύ σημαντικών νεύρων που νερώνουν το πτερύγιο του αυτιού, με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών σε άλλα όργανα του σώματος..
Τα αυτί νευρώνεται από τρία πολύ σημαντικά νεύρα:
- Το Τρίδυμο
- Το Πνευμονογαστρικό
- Μείζων Ωτιαίο
Τα παραπάνω νεύρα συνδέουν άμεσα το αυτί με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η διέγερση των συγκεκριμένων νευρικών οδών, μεταφέρει πληροφορία στον εγκέφαλο, στα όργανα της κοιλιάς, στους μύες και στις αρθρώσεις, επηρρεάζει την λειτουργία τους και τους μηχανισμούς τους και μπορεί να επιφέρει ενδοκρινικές και ανοσολογικές αλλαγές με θεραπευτικά αποτελέσματα.
Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει, ότι οι θεραπευτικές δράσεις της Ωτικής Νευροτροποποίησης προέρχονται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και μάλιστα από συγκεκριμένες δομές του.
Οι θεραπευτικές Ενδείξεις της Ωτικής Νευροτροποποίησης είναι ποικίλες. Σε γενικό επίπεδο τα επιστημονικά δεδομένα καθώς και η κλινική εμπειρία, δείχνουν ότι αποτελεί θεραπευτική μέθοδο ικανή να παρέμβει εύκολα και γρήγορα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι κύριες ενδείξεις της είναι:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ
(Αυχεναλγίες, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Επώδυνος ώμος , Οστεοαρθρίτιδα γόνατος, Επικονδυλίτιδα, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Ινομυαλγία, Μεσοπλεύρια νευραλγία, Κεφαλαλγία , Ημικρανία, Νευραλγία Τριδύμου και Προσωπικού , Μετεγχειρητικός πόνος, Παρηγορητικά στον καρκινικό πόνο)
ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Stress και χρόνιο άγχος, Διαταραχές πανικού, Φοβικές διαταραχές, Αϋπνία, Ήπια καταθλιπτική συνδρομή, Βελτιστοποίηση της απάντησης στο stress
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ
Ίλιγγοι , Τικ, Τρόμοι, Συμβολή στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευερέθιστο έντερο, Δυσκοιλιότητα, Ναυτία και Έμετος, Κολικός των χοληφόρων, Αιμορροΐδες,
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
Δυσμηνόρροια, Προεμμηνορησιακό σύνδρομο, Αμηνόρροια, Κλιμακτηριακά – Εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, Υπερέμεση κύησης, Υπογονιμότητα
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Νευροδερματίτιδα, Κνίδωση , Κνησμός αλλεργικής αιτιολογίας, Έκζεμα
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ- ΩΡΛ
Αλλεργική βρογχίτιδα – άσθμα, Αλλεργική ρινίτιδα – ιγμορίτιδα, Εμβοές
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Λειτουργικές (μη-οργανικές) αρρυθμίες, Διαταραχές του Αυτόνομου νευρικού συστήματος (Συμπαθητικού – Παρασυμπαθητικού)
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Σύνδρομο επώδυνης κροταφογναθικής άρθρωσης, Άγχος πριν από οδοντιατρική επέμβαση, Πόνος μετά από εξαγωγή δοντιού, Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΜΙΩΝ
Οι δράσεις περιλαμβάνουν συμμόρφωση στην διατροφή, έλεγχος συναισθηματικής πείνας, βουλιμιών και ακατάσχετης επιθυμίας για γλυκά, θετική επίδραση στον μεταβολισμό
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Διακοπή καπνίσματος, Απεξάρτηση από αλκοόλ και από ουσίες
ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η στασή του σώματος καθορίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα δομών που επικοινωνούν μεταξύ τους και συνθέτουν το Τονικό Στασιολογικό Σύστημα. Ο ερεθισμός του πτερυγίου του αυτιού, μπορεί να επαναπρογραμματίσει το εν λόγω σύστημα χαλαρώνοντας τους μύες και τις περιτονίες τους, και επαναφέροντας τη σωστή πληροφορία για τη στάση του σώματος.
Για να μάθετε περισσότερα για τον Ωτοβελονισμό και για να κλείσετε ένα ραντεβού
Αρθρογραφία: Ευάγγελος Παπαδημητρίου M.S, P.T © Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Απαγορεύεται η ανατύπωση ή αντιγραφή μέρους ή όλου του κειμένου και των φωτογραφιών και γενικότερα του περιεχομένου της ιστοσελίδας.