Posted in Θεραπείες

Μαγνητοθεραπεία & Διαμαγνητική Θεραπεία για την αποκατάσταση μυοσκελετικών διαταραχών

Μαγνητοθεραπεία για αυχενικό σύνδρομο

Μυοσκελετικές Διαταραχές: Η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως

Οι μυοσκελετικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, με τον πόνο στην μέση να είναι η απόλυτα πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Οι μυοσκελετικές διαταραχές και τραυματισμοί σχετιζόμενοι με αυτές δεν είναι διαταραχές αποκλειστικές του γήρατος. Συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής. Μεταξύ ενός στα τρία και ενός στα πέντε άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) ζουν με μυοσκελετικό πόνο.
Οι μυοσκελετικές διαταραχές περιορίζουν σημαντικά την κινητικότητα και την επιδεξιότητα, οδηγώντας σε πρόωρη συνταξιοδότηση από την εργασία, μειωμένο εισόδημα και μειωμένη ικανότητα συμμετοχής σε κοινωνικούς κύκλους και ρόλους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παθήσεων που προκαλούν μόνιμο πόνο – εκτός των καρκινικών – αναλογεί στις ποικίλες μυοσκελετικές διαταραχές.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας.
Οι πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος στην μέση, στην πλάτη και στον αυχένα, η τενοντίτιδα/τενοντοπάθεια, η ινομυαλγία και o μυοπεριτονιακός πόνος (myofascial pain, MP).

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην θεραπεία μυοσκελετικών διαταραχών

Η χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs) και ειδικότερα η μαγνητοθεραπεία έχει λάβει αξιοσημείωτη αύξηση την τελευταία δεκαετία ως θεραπευτική τεχνολογία στην θεραπεία αποκατάστασης μυοσκελετικών διαταραχών και παρέχει μια μη επεμβατική, ασφαλή και εύκολη μέθοδο για άμεση εφαρμογή στην περιοχή ενός τραυματισμού, για την ίαση της πηγής του πόνου και την ύφεση της φλεγμονής σε χρόνια σύνδρομα αλλά και για θεραπεία μια μεγάλης γκάμας ασθενειών.

Η εν λόγω θεραπευτική τεχνολογία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην προαγωγή της επούλωσης των οστών, στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος, στην ανακούφιση του πόνου, στην επίσπευση της επούλωσης των ελκών και στη μείωση της σπαστικότητας. Εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία (ELF – extremely low frequency) έντασης στα εύρη pico tesla και milli tesla έχουν επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία στη βελτίωση της νευροδιαβίβασης και στη διόρθωση της τοπικής δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού, αντίστοιχα.

Πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2020, δημοσιεύτηκε μια συστηματική επισκόπηση (Electromagnetic Field Therapy: A Rehabilitative Perspective in the Management of Musculoskeletal Pain – A Systematic Review, Paolucci T, Pezzi L, Centra AM, Giannandrea N, Bellomo RG, Saggini R) με σκοπό την διερεύνηση των επιστημονικών στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με τη χρήση των μαγνητικών πεδίων στην αποκατάσταση και ειδικά στην αποτελεσματικότητά τους στον οξύ και χρόνιο πόνο σε περιπτώσεις μυοσκελετικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της επισκόπησης έδειξαν ότι η εν λόγω θεραπευτική μέθοδος ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία σε ασθενείς με διάφορες επίπονες μυοσκελετικές παθήσεις. Η θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι καλά ανεκτή χωρίς αναφερόμενες αρνητικές παρενέργειες στις αναλυθείσες μελέτες.

Βιολογία – Βιοχημεία

Το βιοχημικό υπόβαθρο της δράσης των μαγνητικών πεδίων στην ύφεση του πόνου και της φλεγμονής είναι αντικείμενο εν εξελίξει έρευνας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζει διάφορες φλεγμονώδεις κυτταρικές και νευρολογικές διεργασίες, καθώς και τη δραστηριότητα διαφόρων νευροδιαβιβαστών.

Η αποτελεσματικότητα της μαγνητοθεραπείας σχετίζεται με τον τύπο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που χρησιμοποιούνται, την ένταση και τη συχνότητά τους. Αν και στον τομέα της αποκατάστασης υπάρχουν σήμερα πολύ διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας, ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τύπος μαγνητοθεραπείας είναι η διαμαγνητική θεραπεία.

μαγνητοθεραπεία - διαμαγνητική θεραπεία

Διαμαγνητική Θεραπεία

Η Διαμαγνητική Θεραπεία, πραγματοποιείται μέσω συσκευών οι οποίες εκπέμπουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο ενός πόλου (Βόρειο ή Νότιο) σε χαμηλή συχνότητα και με συγκεκριμένη μορφή παλμού.

αρχές διαμαγνητικής θεραπείας

Βιολογικές δράσεις διαμαγνητικής θεραπείας

Δράση στα βιολογικά υγρά

Λόγω της διαμαγνητικής ιδιότητας που παρουσιάζουν τα υγρά – να απωθούνται δηλαδή από το μαγνητικό πεδίο – οι συσκευές αυτές δρουν επί των υγρών, είτε αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος (όπως φάρμακα σε υγρή μορφή, τζελ, κρέμας κτλ) είτε εντός του ιστού (οίδημα) και τα απωθούν βίαια από την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το μαγνητικό πεδίο.

Παράλληλα, λόγω της απομάκρυνσης των τοξινών του εξωκυττάριου χώρου, ομαλοποιείται η κυτταρική λειτουργία. Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο δημιουργεί έντονη ανάδευση του ενδοκυττάριου υγρού (spin) που με τη σειρά της προκαλεί την αύξηση της ωσμωτικής πίεσης.

Με τον τρόπο αυτό, το κύτταρο τρέφεται από μια καθαρή και χωρίς τοξίνες περιοχή, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάκαμψη του ιστού.

διαμαγνητική θεραπεία σε πόνο στον ώμο

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά και άμεσα ορατά αποτελέσματα παρατηρούνται στην περίπτωση που στην περιοχή προς θεραπεία έχει αναπτυχθεί οίδημα. Με την κεφαλή της συσκευής να στοχεύει προς τον πλησιέστερο λεμφικό κόμβο, ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θεραπευτής “ωθεί” το υγρό (μαγνητικά απωθώντας το) μέσω της λεμφικής οδού, στον εν λόγω κόμβο, μειώνοντας το οίδημα.

Η διαμαγνητική απώθηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή φαρμακευτικών ουσιών εντός του ιστού, με καθαρά μηχανικό τρόπο.

Τα μόρια του φαρμακευτικού σκευάσματος, απωθούνται μαγνητικά από την περιοχή και προωθούνται εντός του ιστού. Μάλιστα, μέσω της παραμετροποίησης της συσκευής, η δραστική ουσία μπορεί να φτάσει σε μεγάλο βάθος εντός του ιστού.

Βιοδιέγερση κυτταρικής μεμβράνης

Μια ακόμα βιολογική δράση της διαμαγνητικής θεραπείας είναι η ηλεκτρική ρύθμιση της μεμβράνης των κυττάρων. Λόγω του ότι ο ιστός είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, το έντονο παλμικό μαγνητικό πεδίο που παράγει η συσκευή, δημιουργεί ένα επαγωγικό ρεύμα που διαρρέει τον ίδιο τον ιστό, προκαλώντας έντονη εν τω βάθει βιοδιέγερση καθώς και ηλεκτρική φόρτιση της μεμβράνης των κυττάρων.

Με τον τρόπο αυτό, το κύτταρο καθίσταται ενεργό ενώ προκαλείται η πλήρης ενεργοποίηση της αντλίας Καλίου-Νατρίου.

Τόνωση της κυκλοφορίας

Εκτός των ανωτέρω, η διαμαγνητική θεραπεία έχει επίδραση και στην κυκλοφορία του αίματος: η εφαρμογή ενός μαγνητικού πεδίου μεγάλης εντάσεως καθιστά έντονες τις δυνάμεις Lorentz με αποτέλεσμα την μείωση των εσωτερικών τριβών στα πολύ μικρά αγγεία και κατά συνέπεια την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας.

Έλεγχος του αισθήματος του πόνου

Η διαμαγνητική θεραπεία έχει αποτελέσματα και στην μείωση του αισθήματος του πόνου. Η συσκευή εκπέμπει μία συγκεκριμένη συχνότητα, που αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς του πόνου με αποτέλεσμα την αύξηση της ουδού του πόνου. Η εν λόγω λειτουργία μπορεί να εφαρμοστεί στα σημεία trigger, ως αυτόνομη θεραπεία ή ως συμπλήρωμα της θεραπείας.

Κλείνοντας, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι συσκευές διαμαγνητοθεραπείας δεν προκαλούν μυϊκή σύσπαση ούτε πόνο, ο δε μαγνητικός παλμός δεν γίνεται αντιληπτός από τον ασθενή ούτε προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Στο πρότυπο φυσικοθεραπευτικό κέντρο μας χρησιμοποιούμε μια από τις παγκοσμίως κορυφαίες συσκευές Διαμαγνητικής Θεραπείας

Η εν λόγω συσκευή παρέχει δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας εκπομπής του μαγνητικού πεδίου ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των θετικών επιπτώσεων των διαφόρων συχνοτήτων επί του ιστού. Για παράδειγμα οι συχνότητες 1-2 Hz είναι ιδανικές για μηχανική λεμφική παροχέτευση (drainage) και προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε μεσαίο και μικρό βάθος. Η συχνότητα των 3 Hz είναι μυοχαλαρωτική ενώ οι συχνότητες 4-5 Hz προκαλούν βιοδιέγερση.

διαμαγνητική θεραπεία για τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα

Η διαμαγνητοθεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία σημαντικών τραυματικών παθολογιών με ή χωρίς οίδημα, παθολογιών στην οξεία φάση, φλεγμονώδη σύνδρομα χρόνιων παθήσεων, σε φλεγμονώδεις και/ή επώδυνες παθολογίες όπως αυχενική οστεοαρθρίτιδα, oσφυαλγία, ισχιαλγία, τενοντίτιδα, αθλητικές κακώσεις κτλ

Σαν θεραπευτική μέθοδος, η Διαμαγνητική Θεραπεία δεν έχει αντενδείξεις.

Για να μάθετε περισσότερα για την Διαμαγνητική Θεραπεία και για να κλείσετε ένα ραντεβού

Αρθρογραφία: Ευάγγελος Παπαδημητρίου M.S, P.T © Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Απαγορεύεται η ανατύπωση ή αντιγραφή μέρους ή όλου του κειμένου και των φωτογραφιών και γενικότερα του περιεχομένου της ιστοσελίδας.

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Shopping Cart
elGreek